Henrik Allert 1937–2024
En av de största skaraborgska konstnärerna har gått ur tiden. Här är minnestexten, som också publiceras på flera tidningars familjesidor.
Konstnären Henrik Allert, Skövde, har avlidit i en ålder av 87 år. Han efterlämnar döttrarna Maria och Hanna med familjer.
Henrik Allert växte upp och levde hela sitt liv på gården Ängen i Säter utanför Skövde, mitt i den fagraste västgötanatur på östsluttningen av berget Billingen. Bokstavligt, men också i högsta grad i sitt skapande. Naturen och de levande varelsernas existens har alltid varit temat och fundamentet för hans konst. Villkoren vi lever under, det mysterium som är själva livet.
Det är kanske därför hans konst är så märkligt tidlös, så universell. Som de hemlighetsfulla maskerna, vilka blivit något av Henrik Allerts signum. Varelser som är varken människa eller djur, eller både och. Androgyna och uråldriga.
I hans konst finns också de mera jordnära motiven – djuren från landskapet där han växte upp vid ängarna i Säter. Det var där han lekte som barn, grävde upp lera ur dikena och knådade till figurer, hästar, får, kor – de som fanns där runt omkring. Det var roligt och lustfyllt, men konst? Det var ju bonde han skulle bli, i den handfasta världen fanns ingen plats för konst. Men ändå. Henrik höll på med sin färg och sina figurer, och modern stöttade. Så småningom hittade han rätt. Han sökte och kom in på skulpturlinjen på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Nuvarande HDK-Valand. Där såg man hans begåvning, han hade funnit sin plats. Han gick på skulpturlinjen, men målade lika gärna.
Henrik Allert bedrev växelbruk hela livet – skulptur, måleri, grafik har flödat ur hans alltid lika verksamma och kreativa händer och sinne. Hans verk har också funnit glasets form genom samarbeten med ett glasbruk i italienska Murano.
Men det är ändå keramiken som blivit hans kännemärke och där han vunnit som mest erkännande och uppskattning.
Efter utbildningen flyttade Henrik och hustrun textilkonstnären Gerd tillbaka till gården Ängen. Där arbetade de var och en i sitt uttryck, men också i skapande gemenskap med bland annat offentliga utsmyckningar. Gerd avled 2010.
Henrik Allert började arbeta som teckningslärare. Vid sidan om frilansade han för Rörstrand i Lidköping och Pentik i Finland. Båda företagen hade tillverkning av pjäser, som var ett mellanting mellan prydnadssaker och konstgods.
Men Henrik ville pröva sina vingar som fri konstnär och 1970 skaffade han sin första egna ugn. Han fick kontakt med det inflytelserika galleriet Hos Petra i Stockholm och erbjöds att ställa ut.
Utställningen Liv ur lera blev Henriks genombrott. De flesta verken såldes, bland annat ett till Nationalmuseum.
Under åren har utställningarna följt slag i slag. I hembygden, men också på många av landets stora museer som Prins Eugens Waldemarsudde, Liljevalchs och många konstmuseer och gallerier runt om i landet. Utomlands har han ställt ut i Paris, London, Japan och Kina.
Henrik Allert var ständigt verksam, ända till de sista åren. Det var viktigt att göra ett riktigt dagsverke, tyckte han.
Ann Wiking, Jan Gustafson, Nicolas Krizan
Skövde Allmänna Konstförening
–
Henrik Allert finns bland annat representerad på:
Nationalmuseum, Stockholm
Röhsska museet, Göteborg
Göteborgs universitet
Victoria and Albert Museum, London
Svenska ambassaderna i Peking och Kairo
Svenska generalkonsulatet i New York
Svenska EU-delegationens kansli i Bryssel
Museum of Modern Art, Tokyo
Rackstadmuseet, Arvika
Museerna i Borås, Jönköping, Västerås, Kalmar, Eksjö, Halmstad, Skövde och Motala.