Seriefest i Väst: Gunnar Krantz

Gunnar Krantz föreläser. Foto Nicolas Krizan.

Seriefrämjandets årligen återkommande västsvenska festival, där föreningen varit skaraborgsk medarrangör, har nyligen avslutats efter en dryg månad av utställningar, workshops och föreläsningar i framförallt Skövde och Mariestad.

En av årets många höjdpunkter var den torsdagkväll då serieskaparen, konstnären och numera professorn i visuell kommunikation, Gunnar Krantz, kom från Malmö Universitet till Konstmuseet för att föreläsa om sin forskning.

Han inledde med frågan »Varför måste serier tuschas?« och tog därefter med åhörarna på en resa genom århundradena, från 1700-talets litografiska tekniker över dagstidningstryckets begränsningar till nutidens risografiska experiment och digitala skapande – en fascinerande historisk genomgång med blicken på material och reproduktion, allt med den svarta linjen i fokus!

Samma kväll kunde man på Galleri Lucifer se utställningen med serieskaparen, illustratören och grafikern Jonas Anderson från Saleby, medan Gunnar besökte högskolan dagen efter för att prata om handgjorda kontra AI-genererade bilder. Både före och efter har det rullat på med allehanda arrangemang på Stadsmuseet, Rosa Husets Lilla och Kulturhusets Öppna Galleri, Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad, Kulturlabbet, Stöpens bibliotek och Galleri Konstresidenset!

Festivalens skaraborgsdel genomfördes med stöd av Grevillis och Längmanska fonden samt Mio, medan föreläsningen arrangerades i samarbete med studieförbundet Sensus. Stort tack till alla inblandade eldsjälar som tillsammans gjorde festivalen möjlig!