
Sensommarprogram 2025









KONSTVÄNNER!
Det känns som om sommaren successivt blir en mer och mer aktiv period i konstvärlden, med lockande utställningar på allt fler ställen. Därför kommer här ett program med två sensommarevenemang vi absolut inte vill missa – plus två minst lika spännande aktiviteter i september!
Torsdag 7 augusti kl 17.00
Konstresa till Skaraborgssalongen i Falköping
Salongen har arrangerats ända sedan 1956, och visas numera vartannat år i olika skaraborgska kommuner. 2021 var det Varas tur medan 2023 års upplaga hölls i Skövde, och i år är det konstnärsdrivna galleriet Bildkällan mitt i centrala Falköping som står för värdskapet. Utställningen blir en slags återkommande generalmönstring av konstlivet där alla är välkomna att söka. I år kom 182 ansökningar in, och från dessa har juryn valt 101 verk av 67 konstnärer. De medverkande, som är mellan 20 och 87 år, kommer allt ifrån Sunne i norr till Malmö i söder – och givetvis finns ett antal skaraborgare med! Ett flertal konstnärliga tekniker är representerade som måleri, grafik, foto, skulptur, textil och trä.
Avresa i egna bilar från parkeringen mitt emot Radio Skaraborg. Kostnad 40 kr/person. Bindande anmälan senast måndagen den 4 augusti till Nicolas Krizan, helst via epost nicolaskrizan@gmail.com alternativt sms till 0705/121963. Önskas samåkning så meddela detta, gärna också om du har plats i bilen för andra passagerare (som lämpligen bidrar med ca 25 kr till chauffören). När anmälan är bekräftad sätts beloppet in på föreningens bankgiro 5009-4630 eller Swish 123 166 96 88. Begränsat deltagarantal.
– – –
Lördag 23 augusti
Konstresa till Lidköping och Läckö Slott
EVA HILD – skulptör med världsrykte
Lidköping har fått ett nytt landmärke! Eller sjömärke kanske man borde kalla Eva Hilds omisskännliga skulptur ”Hold” längst ut på en pir i Vänern. Samtidigt visar stadens ambitiösa konsthall lämpligt nog utställningen ”Hold on” där vi kan följa processen från skissuppdrag till färdigt konstverk och få en inblick i Hilds arbete med offentlig konst. Utställningen ger en unik möjlighet att fördjupa sig i hennes konstnärskap och ta del av material som inte visats tidigare. Eva Hild beskriver sina skulpturer som abstrakta självporträtt, kroppar med tunna väggar där yttre och inre världar möts. Det tunna skalet ett membran mellan omvärlden och jaget – en gestaltning av tryck och rörelse.
Ute på Kållandsös pampiga barockslott Läckö visas hela tre parallella utställningar:
STIG LINDBERG – formgivare med sprakande skaparlust
I år är det 200 år sedan Gustavsbergs porslinsfabrik grundades, detta firar Nationalmuseum bland annat med en sommarutställning om Stig Lindberg som fyllt svenska hem med underfundig design. Han var verksam på Gustavsberg 1937–81, där han formgav älskade klassiker som serviserna Berså och Spisa Ribb. Lindberg hade många strängar på sin lyra, vid sidan av keramiken ritade han textilmönster, en tv, en vattenkanna i plast, illustrationer till barnböcker som Krakel Spektakel – och mycket mera! Lindberg var också en tillgång för Gustavsberg som grafisk formgivare och bidrog till marknadsföring och PR. Hans formvärld präglade Sverige, än i dag finns en attraktionskraft i föremålen – nationellt och internationellt.
INGER PERSSON – en av Rörstrands framstående formgivare
Möt en av de starkast lysande stjärnorna på Rörstrand! Utbildad på Konstfack med flera välkända konstnärer som lärare – däribland Stig Lindberg – anställdes hon 1959 på Rörstrand, endast 22 år gammal. Där tillhörde hon en ny ungdomlig generation som ville skapa okonventionella föremål med humor. Ett personligt hantverk med värme och hjärta. 1971 förlorade hon sin plats vid ett storvarsel, men gjorde succéåterkomst på 80-talet då fabriken under högkonjunktur satsade på konstnärlig förnyelse och konstgods i storformat. Utställningen är en liten karamell som vibrerar av färg och keramisk skaparkraft!
CECILIA JANSSON – välarbetade storskaliga skulpturer
Tidigare visad på exempelvis Open Art i Örebro och Löwenbräukunst i Zurich undersöker Jansson hur personlig identitet formas över tid, samt belyser spänningen mellan individ och samhälle. Hon har haft framgångsrika utställningar och residens världen över, inklusive Swatch Art Peace Hotel i Shanghai och School of Visual Arts i New York. Hennes konst handlar om att belysa tendensen att kategorisera människor i förenklade grupper baserade på rasistiska, religiösa eller misogyna filosofier.
Avresa från Arena Skövde med Hellbergs Buss lördagen den 23 augusti kl. 8.00, hemkomst ca kl. 17.00. Kostnad 825 kronor/person. Priset inkluderar bussresa, förmiddagsfika i Lidköping, lunch på restaurangen i Naturum Vänerskärgården/Victoriahuset (varmrätt, sallad, bröd och smör, bordsvatten samt kaffe med kaka) och inträden. Bindande anmälan senast tisdagen den 22 juli till Nicolas Krizan, helst via epost nicolaskrizan@gmail.com alternativt sms till 0705/121963. När anmälan är bekräftad sätts beloppet in på föreningens bankgiro 5009-4630 eller Swish 123 166 96 88. Begränsat deltagarantal.
– – –
12–13 september
Konstresa till Stockholm – Britta Marakatt-Labba på Moderna Museet, SEB:s konstsamling samt Nationalmuseum med Ernst Billgren och Hanna Hirsch Pauli
Vi tar oss åter till huvudstaden och dyker ner i dess ständigt spännande konstutbud! Vem vill missa Moderna Museets retrospektiva utställning av Sveriges senaste fixstjärna på konsthimlen, den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba? Hennes skildring av samernas liv och kamp i det 24 meter långa broderiet ”Historjá” slog ner som en bomb i den internationella konstvärlden. Den har liknats vid en modern Bayeux-tapet, en av konsthistoriens mest ikoniska verk. Broderiet är den självklara centralpunkten i utställningen ”Där varje stygn andas” som också visar grafik, installationer och skulpturer. Vi får två visningar i små grupper av utställningen, som nu äntligen nått Sverige.
Därefter beger vi oss till SEB:s nya huvudkontor i Solna och får en exklusiv visning av bankens stora konstsamling. I samband med flytten för några år sedan till ett nytt huvudkontor i Arenastaden, Solna förnyades bankens konstsamling med en satsning på nordisk konst, som blivit vida uppmärksammad och uppskattad. Över 65 nordiska konstnärer finns representerade och flera av verken är platsspecifika. I samlingen hittar vi verk av exempelvis Cajsa von Zeipel, Karin Mamma Andersson, Hilma af Klint, Joakim Ojanen och Jockum Nordström.
Vi bor på Hotell Tapto på Jungfrugatan. Där serveras en kvällsbuffé för gästerna.
Lördagen ägnar vi helt och hållet åt Nationalmuseum. Där pågår vid vårt besök flera intressanta utställningar. För första gången visas en omfattande presentation av konstnären Hanna Hirsch Pauli, som kallats en av de mest välkända okända målarna inom nordisk konst från sekelskiftet 1900. Säkert har vi någon gång sett bilder av målningen ”Frukostdags”, inspirerad av de franska impressionisterna – eller hennes banbrytande porträtt av en konstnärsvän i deras ateljé i Paris. Många av målningarna är inlånade från Hirsch Paulis släktingar och andra privata samlingar och har aldrig eller ytterst sällan visats publikt.
Känd för de flesta är däremot Ernst Billgren. Sedan 1980-talet har han varit en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer. I år är han aktuell med flera nya verk i utställningen ”Ernst Billgren – nya minnen”. Några av verken baseras på äldre målningar i museets samling, som till exempel den välkända Karl XII:s likfärd. Ernst Billgren utmanar konstvärldens oskrivna lagar och outtalade förväntningar med verk som kombinerar traditionella konsthistoriska motiv med populärkulturella referenser och kitsch.
Anders Petersen är en av Sveriges viktigaste och internationellt mest uppmärksammande fotografer. Utställningen ”The Left Shore” är ett möte mellan filmaren Johan Renck och Anders Petersen. Utställningens centrum är en film som Renck skapat utifrån ett urval av Petersens fotografier.
Avresa från Arena Skövde med Hellbergs Buss fredagen den 12 september kl 7.00. Hemkomst lördagen den 13 september ca kl 20.00. Pris 2800 kronor (enkelrumstillägg 675 kr). Priset inkluderar bussresa, övernattning i dubbelrum, buffé på hotellet, frukost, en lunch, två fika, inträden samt tre visningar. Bindande anmälan görs till Ann Wiking på 0708-588955 eller annwiking@gmail.com. Sista anmälningsdag 11 augusti. När anmälan är bekräftad sätts beloppet in på föreningens bankgiro 5009-4630 eller Swish 123 166 96 88. Begränsat deltagarantal.
– – –
Tisdagen den 23 september kl 18.00
Ateljébesök hos konstnären Eva-Lill Nilsson
Vi besöker konstnären i Galleri Edhem, det före detta missionshuset i Vreten. Eva-Lill arbetar där bland annat med ett stort och långsiktigt konstprojekt med många ingångar som hon kallar ”1000 tranor för livet”. Hon började måla tranorna redan 2007 för att skapa en fond för samtal om svåra ämnen, framförallt klimatfrågan. Nu har resultatet blivit ett konstverk bestående av 65 kvadratmeter i olja på duk uppdelat på 120 delar med 999 tranor i motivet – och den tusende är påbörjad!
Avresa i egna bilar från parkeringen mitt emot Radio Skaraborg. Kostnad 50 kr/person inkl fika. Bindande anmälan görs senast måndagen den 20 september via epost till inger.ss.holm@outlook.com alternativt sms på 0725-034500. Önskas samåkning kontakta Inger, meddela gärna om du har plats i bilen för andra passagerare (som lämpligen bidrar med ca 25 kr till chauffören). När anmälan är bekräftad sätts beloppet in på föreningens bankgiro 5009-4630 eller Swish 123 166 96 88. Begränsat deltagarantal. Besöket arrangeras av Inger Holm och Maud Bjerklinger.
– – –
Medlemsavgift
Har du betalat för 2025? Avgiften är oförändrad 220 kr/person, inbetalas till bankgiro 5009-4630 eller Swish 123 166 96 88.
Anmälan och information
Anmäl dig så snart du kan så underlättas planeringen. Vi reserverar oss för fullteckning. Avgift tas ut vid sen avanmälan för att täcka föreningens kostnader. Föreningen ersätter inte kostnader för resenär pga sjukdom eller liknande, eftersom resorna bygger på självkostnadspris – reseförsäkring rekommenderas!
Har du flyttat?
Kontakta Inger Holm på 0725-034500 eller inger.ss.holm@outlook.com. Information från föreningen finns även på skovde.konstforeningar.se och facebook.com/skovdeallmannakonstforening.
Viktigt vid anmälan
Anmäl dig till anvisad kontaktperson genom e-post, sms eller telefon – ej på flera sätt.
Fortsätt värva – bli belönad!
Tack alla värvare, ni gör ett fantastiskt jobb! För varje ny medlem du värvar får du en lott i ett extralotteri där vinsterna är ett konstverk för var 25:e ny medlem. För varannan ny medlem du värvar får du dessutom en konstbok! Berätta om fördelarna; årlig vinstutlottning, intressanta resor, besök och föreläsningar, programutskick och trevlig gemenskap. Alla nya medlemmar deltar också i en extra utlottning!
Anmäl nya medlemmar till Inger Holm på 0725-034500 eller via inger.ss.holm@outlook.com. Alternativt fyll i en inbetalning med namn, adress och epost till både dig som värvar och de nya. Bankgiro 5009-4630, Swish 123 166 96 88.
– – –
P.S. Programmet för senare delen av hösten skickas ut under augusti – håll utkik!