Hälsingland med Hälsingegårdar, lintradition och naivt måleri
Den 17-19 augusti 2018 reser vi norrut – lite längre än vanligt – till Hälsingland, ett landskap fullt av genuin kultur och storslagen natur. Vi besöker de praktfulla Hälsingegårdarna, gårdar som sedan 2012 är upptagna på UNESCO:s världsarvslista över miljöer värda att bevara för eftervärlden
I Hälsingland byggde de välbeställda bönderna hus större än någon annanstans och prydde dem med överdådigt måleri och snickeri, ett unikt exempel på folklig arkitektur.
Vi startar tidigt från Skövde och äter i gengäld en ordentlig frukost på Grythyttans gästgivargård.
Vi kommer till Alfta i Hälsingland lagom till lunch, som vi intar på idylliska Alfta gästgiveri. Därefter åker vi utefter Stora Hälsingegårdars väg, en av Sveriges vackraste vägar, som sträcker sig mellan Alfta och Edsbyn. Utmed vägen ligger flera av de allra största hälsingegårdarna med sina präktiga förstukvistar. Vi besöker en av dem, Mårtes, som är mest känd för det barockliknande 1700-talsmåleriet av hälsingemålaren Jonas Hertman.
Mårtes är hembygdsgård för Ovanåkers kommun och har en stor samling av gamla föremål från bondekulturen. Hembygdsföreningen driver också Edsbyns museum strax intill. Där finns målningar, träsniderier och fotografier av en av landets mest kända naiva konstnärer, Lim-Johan. Han målade djur, natur och motiv från hemtrakterna i en fantasifull och närmast exotisk stil. Lim-Johans måleri upptäcktes efter hans död. Han finns också representerad på Moderna museet i Stockholm.
Bygden har liksom övriga Hälsingland en rik lintradition. På museet kan vi se de särpräglade Ovanåkersspetsarna, knypplade av grovt lingarn, liksom mängder av linnevävnader.
Från Edsbyn beger vi oss till Orbadens Spa och Resort, där vi övernattar och äter middag. Hotellet ligger vid Ljusnans strand och vid de klassiska blå bergen. Området kallas Hälsinglands Riviera med sin kilometerlånga sandstrand. (Ta med badkläder!)
Andra dagen inleder vi på hälsingegården Gästgivars i Vallsta. I herrstugan – det stora festhuset – finns schablonmålningar av hälsingemålaren Jonas Wallström. Bland målningar finns förlagan till en populär tapet i allmogestil, som började tryckas på 60-talet. Arbrå Hemslöjdsförening har verksamhet i en av gårdens byggnader.
Nästa besöksmål är Växbo Lin, ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. Just i Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. De små linberedningsverken vid Trolldalen vittnar om den linodlande allmogens nyttjande av vattenkraften. Företaget, som startades så sent som 1990, vill bevara den gamla lintraditionen och förena den med modern design. Vi guidas genom fabriken och får höra om denna unika hantverkstradition.
Efter det äter vi lunch på närliggande Växbo Krog, som ligger i den idylliska kvarnmiljön.
Eftermiddagen inleder vi med ett besök i Trönö gamla kyrka, en av landets bäst bevarade medeltidskyrkor och Norrlands bäst bevarade kyrkplats från medeltiden. Bogårdsmuren som omgärdar kyrkan med sina två stigportar och klockstapeln är unika i sitt slag. Det finns flera konstföremål som pryder kyrkans interiör bl.a. några av Haaken Gullessons träskulpturer. Haaken Gulleson var en svensk målare och skulptör verksam i Norrland i början av 1500-talet.
I hembygdsgården strax intill föddes ärkebiskopen Nathan Söderblom
Sista besöket för dagen är på ännu en hälsingegård – Erik-Anders i byn Asta. Gården har en herrgårdsliknande arkitektur med en imponerade festsal och en vacker trädgård återskapad från hur den såg ut 1920. Här finns även gårdscafé, möbelutställning samt en butik med nytt och gammalt.
Andra natten bor vi på Hotell Statt i Söderhamn, där vi också äter middag.