2022 Vårprogram

KONSTVÄNNER!
Pandemin verkar slutligen ge sig, istället måste vi ta hänsyn till det oroliga säkerhetsläget i omvärlden. Men trots svårigheter att beräkna bränslepriser och annat börjar vi nu så smått att arrangera aktiviteter igen, samtidigt som konstinköpen givetvis fortsätter under hela året.

Under våren tänker vi besöka konstnärerna Anna Gärberg i Hjo, Pia Törnell och Lisbeth Eklind på det fagra berget Kinnekulle, Rörstrands nyöppnade porslinsmuseum i Lidköping, den spännande Magritteutställningen på Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn samt glaskonstnären Lars Sestervik på Orust. Dessutom vill vi redan nu ha in anmälningar för höstsäsongens första begivenhet, en tvådagars augustiresa till det »glömda« landskapet Dalsland. Bläddra och läs mer!

Anmäl dig snabbt till de aktiviteter du är intresserad av, vi vet att vissa snabbt blir fullbokade – ibland till och med så tidigt som första anmälningsdagen!

Har du ännu inte betalat medlemsavgiften för 2022 så gör det snarast. Många fina konstupplevelser väntar under året, och vi tror inte du kommer att bli besviken

Nicolas Krizan,

ordförande

 

ANMÄLAN OCH INFORMATION

Anmäl dig så snart du kan så underlättas vår planering. Vi reserverar oss för fullteckning. Avgift tas ut vid sen av­an­mä­­lan för att täcka föreningens kostnader.

Observera att föreningen inte er­­sätter avgifter eller andra kostnader som drabbar rese­när på grund av sjukdom el­ler liknande, eftersom resorna bygger på självkostnadspris – rese­för­­­säk­ring re­kom­menderas därför!

Vill du anmäla en ny medlem eller har du flyttat? Kontakta Maud Bjerklinger på 0723-150171 eller maudbjerklinger@gmail.com. Medlemsavgiften är 220 kr/person för år 2022 vilket inbetalas på föreningens bankgiro 5009-4630 eller Swish 123 166 96 88.

In­for­ma­ti­on från föreningen finns även på skovde.konstforeningar.se och facebook.com/skovdeallmannakonstforening.

FÖRSTA ANMÄLNINGSDAG

Alla medlemmar ska ha samma chans att delta i våra arrangemang. Därför har vi numera en »karenstid« för anmälan. Första anmälningsdag och -tid för vårens aktiviteter är fredagen den 1 april kl 09.00 – observera att detta gäller även epost och sms!

VIKTIGT VID ANMÄLAN

Anmäl dig till anvisad kontaktperson genom e-post eller telefon – ej båda!

OBS! VIKTIGT OM BETALNING DENNA VÅR

Vi hoppas givetvis att det inte kommer att behövas några nya restriktioner från myndigheterna som hindrar oss att genomföra våra arrangemang. Men på grund av rådande omständigheter vill vi denna gång ändå inte att ni som anmäler er betalar in kostnaden direkt vid anmälan som vanligt. Vi återkommer istället ett par veckor innan aktiviteten ska genomföras och meddelar er om inbetalning.

FORTSÄTT VÄRVA OCH BLI BELÖNAD!

Tack alla värvare, ni gör ett fantastiskt jobb – 2021 blev vi till slut 610 medlemmar! För varje ny medlem du värvar får du en lott i ett extralotteri där vinsterna är ett konstverk för var 25:e ny medlem. Och för varannan ny medlem du värvar får du dess­utom en konstbok!

Berätta om fördelarna; årlig vinstutlottning, intressanta resor, besök och föreläsningar, programutskick och trevlig gemenskap. Alla nya medlemmar deltar också i en extra utlottning!

An­mäl nya medlemmar till Maud Bjerklinger på telefon 0723-150171 eller via e-post maudbjerklinger@gmail.com. Alternativt fyll i ett inbetalningskort där även ditt namn och adress skall stå på talongen förutom namn och adress på de nya medlemmarna. Fö­re­ningens bankgiro är 5009-4630 och Swishnumret är 123 166 96 88.

LÖRDAG 23 APRIL

KONST- OCH KULTURRESA TILL RÖRSTRAND MUSEUM I LIDKÖPING, LISBETH EKLIND SAMT PIA TÖRNELL/STUDIO K PÅ KINNEKULLE

Vi styr färden mot »det blommande berget« Kinnekulle och Lidköping, en av Vänerns pärlor. Till Pia Törnell i Trolmen som skapar både utsökta bruksföremål och anslående offentlig konst, oftast i keramik. Till Lisbeth Eklindh i Källby, som utforskar äggoljetemperans möjligheter med sitt sparsmakat suggestiva måleri. Och till Rörstrand Museum som nyligen återöppnat efter en genomgripande ombyggnad.

Museet har förnyat sin basutställning med fler och hittills osedda föremål ur samlingarna som innehåller nästan tre århundraden av keramisk design och konst. På webbplatsen beskrivs nysatsningen så här: »Liksom tidigare står Rörstrands omfattande produktion med alla tusentals föremål i centrum. Men det nya museet ska också befolkas av de människor som tillverkat föremålen. Konstnärer, modellörer, dekormålare, ugnsarbetare och VD:ar ska få ta plats bredvid koppar, tallrikar, vaser och skålar som de tillbringat sina dagar med att skapa. Föremålen ska också kläs av lager för lager för att skapa förståelse kring tillverkningsprocessens mysterier och vad som krävs för att skapa keramik«.

Lunchar gör vi på Rörstrandsområdet, medan fikat intas på Kinnekulles västra sluttning.

Vi samåker med egna bilar och startar på parkeringen mittemot Radio Skaraborg lördagen den 23 april kl 09.30 och kommer hem cirka 17.30. Pris för resan är 395 kr/person och då ingår inträde och guidning på museet, lunch inklusive måltidsdryck samt fika. Medpassagerare i annans bil rekommenderas komma överens om lämplig summa bensinpengar till chauffören. Bindande anmälan görs till Nicolas Krizan på (helst) nicolaskrizan@gmail.com eller 0705/121963, tidigast 1 april kl 09.00 (gäller epost, sms och telefonsamtal) och senast lördagen den 16 april.

Vi kommer, ca 2 veckor innan aktiviteten ska genomföras, att meddela er om inbetalning av kostnaden. Detta fortfarande på grund av osäkerheten kring eventuella nya restriktioner. Begränsat deltagarantal!

TISDAG 3 MAJ

ATELJÉBESÖK HOS ANNA GÄRBERG I HJO

På pittoreska »Göstas gård« i Vätteridyllen Hjo har Anna Gärberg sin ateljé där hon arbetar med både skulptur och måleri, oftast med djurmotiv – harar, hästar, hundar med mera. Anna undervisar även på Hjo Konstskola samt håller kurser i fri skulptur.

Vi samåker med egna bilar och startar på parkeringen mittemot Radio Skaraborg  tisdagen den 3 maj kl 17.30 och kommer hem cirka 20.00. Priset för resan är 100 kr/person och då ingår besöket samt fika. Medpassagerare i annans bil rekommenderas komma överens om lämplig summa bensinpengar till chauffören. Bindande anmälan görs till Nicolas Krizan på (helst) nicolaskrizan@gmail.com eller 0705/121963, tidigast 1 april kl 09.00 (gäller såväl epost och sms som telefonsamtal) och senast torsdagen den 28 april.

Vi kommer, ca 2 veckor innan aktiviteten ska genomföras, att meddela er om inbetalning av kostnaden. Detta fortfarande på grund av osäkerheten kring eventuella nya restriktioner. Begränsat deltagarantal!

LÖRDAGEN DEN 21 MAJ

RESA TILL AKVARELLMUSEET I SKÄRHAMN, GLASKONSTNÄREN LARS SESTERVIK OCH SUNDSBY SÄTERI

Vi börjar dagen med att besöka Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn som under sommaren 2022 visar den första utställningen på 55 år i Sverige med den mästerlige belgiske surrealisten René Magritte.

Utställningen »Idéernas laboratorium« ger oss ett unikt tillfälle att upptäcka den världsberömde konstnären utifrån ett både kronologiskt och tematiskt perspektiv. Urvalet kommer att omfatta närmare 250 verk, varav några aldrig tidigare visats för allmänheten.

Det är rigorösa säkerhetsregler kring utställningen, vilket innebär att det tyvärr inte arrangeras några guidade turer. Vi kommer istället att ta reda på information om utställningen och berätta i bussen på väg till museet.

Besöket avslutas med en god lunch i museets restaurang där vi serveras dagens fångst (fisk) inklusive bordsvatten, smör och bröd samt kaffe och liten kaka.

Efter lunch besöker vi glaskonstnären Lars Sestervik i hans Galleri i Sesterviken utanför Svanesund på Orust. Han kommer att visa och berätta hur han arbetar i flera olika tekniker som måleri, skulptur och glas.

Som avslutning på dagen åker vi till vackra Sundsby Säteri där vi kommer att få kaffe och räksmörgås. Säteriet har anor tillbaka till 1500-talet, men storhetstiden var under 1600-talet då Margareta Hvitfeldt bodde här. Ända sedan dess har platsens utformning sett någorlunda snarlik ut, med spår i parken från olika tidsperioder.

Mot slutet av 1800-talet arrenderades Sundsby av den svensk-amerikansk familjen Hutchinson-Kay. Då fick parken och trädgården mycket av den karaktär vi ser idag med gräsmattor, blomsterrabatter, parkträd, ängsytor, trädgårdsodling och mjukt böjda grusgångar av snäckskal. Numera ägs anläggningen av Tjörns kommun och är en öppen park för allmänheten.

Vi reser med Hellbergs Buss och startar vid entrén på Arena Skövde lördagen den 21 maj kl 07.30, hemkomst cirka 20.00. Pris för resan är 1100 kr/person och då ingår bussresa, bussfika, lunch, inträde samt eftermiddagsfika. Bindande anmälan görs till Maud Bjerklinger, maudbjerklinger@gmail.com, 0723 150 171, tidigast 1 april kl 09.00 (gäller såväl epost, sms som telefonsamtal) och senast tisdagen den 6 maj.

Vi kommer, ca 2 veckor innan aktiviteten ska genomföras, att meddela alla anmälda om inbetalning av kostnaden för resan. Detta fortfarande på grund av osäkerheten kring eventuella nya restriktioner. Begränsat deltagarantal!

ONSDAG–TORSDAG 17–18 AUGUSTI

VI UTFORSKAR »GLÖMDA DALSLAND« – DALSLANDS KONSTMUSEUM, AKVEDUKTEN I HÅVERUD, HALMENS HUS, NOT QUITE KULTURCENTRUM

Nu är det hög tid att utforska Dalsland, som ibland brukar kallas »det glömda landskapet«. Men också det vackraste med mängder av sjöar och vattendrag med anrika Dalslands kanal som en åder genom hela landskapet.

Dalsland har mycket att bjuda vad gäller kultur och konsthantverk. Vi besöker Dalslands konstmuseum, Halmens hus och kulturcentret Not Quite i den gamla bruksmiljön i Fengersfors. Och vi tittar förstås på Dalslands största sevärdhet – akvedukten i Håverud!

Vårt första stopp på resan är Restad utanför Vänersborg. I många år en av Sveriges största anstalter för psykiskt sjuka och utvecklingsstörda. Som många andra anstalter från den här tiden var det ett slutet samhälle för både de intagna och anställda. Många av de gamla byggnaderna finns kvar och i parken runt omkring finns ett stort antal skulpturer av kända konstnärer utplacerade. Vi tittar runt i parken före lunchen på Hotell Hehrne strax intill.

Därefter åker vi vidare mot Dalsland och Dalslands konstmuseum i Upperud i en gammal bruksmiljö vid sjön Spången. Museet är uppbyggt kring en privat samling med lite av det bästa från Dalslands konst- och hantverkshistoria, men visar också utställningar med samtidskonst.

Innan vi beger oss till vår övernattning och middag på vackra Baldersnäs herrgård – en gång ägt av folkkäre Tv-profilen Ingvar Oldsberg – så måste vi förstås ta en titt på Dalslands största turistattraktion akvedukten i Håverud i Dalslands kanal. Bakom idén att leda kanalen i en plåtkonstruktion ovanför älven, stod Nils Ericson, en av de berömda bröderna. Nils Ericson var ansvarig för flera stora kanal- och järnvägsbyggen i Sverige. Numera korsar även en järnvägsbro och landsvägsbro älven.

På resans andra dag sätter vi kurs mot Halmens Hus i Bengtsfors – Nordens enda museum för halmkonst. I långa tider var halmslöjd en överlevnadssyssla för dalslänningarna och Dalsland blev känt för sina halmhattar och annan halmslöjd.

Vi vänder söderut till Dals Långed för lunch på restaurang Stenebygrytan, som lagar mat från skogens och sjöarnas skafferi.

Sista besöket i Dalsland blir på kulturcentret Not Quite i den gamla bruksorten Fengerfors. Sedan 2002 är detta ett av Dalslands mest spännande besöksmål med utställningar, ateljéer och evenemang. Konstnärer, hantverkare och formgivare fyller det gamla pappersbruket med sjudande liv och aktivitet. Vi får en presentation och utforskar sedan området på egen hand.

På hemvägen stannar vi till på vackra Ronnums herrgård i Vargön för en lättare måltid.

Avresa från Arena Skövde med Hellbergs Buss onsdagen den 17 augusti kl. 09.30 Hemkomst torsdagen den 18 augusti kl. 20. Pris 2450 kronor med reservation för eventuella bränsletillägg. Priset inkluderar bussresa, övernattning i dubbelrum, (enkelrumstillägg 295 kr) tvårättersmiddag, frukost, två luncher, en fika och lättare kvällsmat samt tre visningar. Bindande anmälan görs till Ann Wiking 0708-588955, annwiking@gmail.com tidigast 1 april kl. 09.00 (gäller även epost och sms) och senast tisdagen den 6 maj.

Vi kommer, ca 2 veckor innan aktiviteten ska genomföras, att meddela alla anmälda om inbetalning av kostnaden för resan. Detta fortfarande på grund av osäkerheten kring eventuella nya restriktioner. Begränsat deltagarantal!