2022 Höstprogram

KONSTVÄNNER!
Konsthösten är nu äntligen här, och med den anländer förstås även höstprogrammet!

Egentligen har föreningens säsong redan smygstartat då vi under två dagar i augusti reste till regiondelen väster om Vänern med besök på Dalslands konstmuseum och viadukten i Håverud, konstcentret Not Quite i Fengerfors samt Halmens Hus i Bengtsfors. En mycket lyckad utfärd som vi hoppas sätter tonen för resten av årstiden!

För framöver händer det en hel del spännande. Allt från Hilma af Klint och annat på Veterinärmuseet i Skara, keramik och damastvävning kring Kinnekulle till olika aspekter av textilkonst i det svenska tygrikets »huvudstad« Borås. Dessutom färgsprakande och personlig konst från Hjo, kreativa finurligheter i Värsås under Konstens Vecka och även inslag från Seriefest i Väst under Skövdes Kulturvecka.

Slutligen blir det en extra visning och utlottning av den konst föreningen fått genom en generös donation av Nordea.

Så det är bara att bläddra vidare och läsa mer på följande sidor i programmet!

Anmäl dig snabbt till de aktiviteter du är intresserad av, vi vet att vissa fort blir fullbokade – ibland redan första anmälningsdagen!

  1. Du som inte betalat medlemsavgiften för 2022 får ett separat inbetalningskort med detta utskick.

Nicolas Krizan, ordförande

ANMÄLAN OCH INFORMATION

Anmäl dig så snart du kan så underlättas vår planering. Vi reserverar oss för fullteckning. Avgift tas ut vid sen av­an­mä­­lan för att täcka föreningens kostnader. Föreningen er­­sätter inte avgifter eller andra kostnader som drabbar rese­när på grund av sjukdom el­ler liknande, eftersom resorna bygger på självkostnadspris – rese­för­­­säk­ring re­kom­menderas!

Vill du anmäla en ny medlem eller har du flyttat? Kontakta Maud Bjerklinger på 0723-150171 eller maudbjerklinger@gmail.com. Medlemsavgiften är 220 kr/person för år 2022 vilket inbetalas på föreningens bankgiro 5009-4630 eller Swish 123 166 96 88.

Informati­on från föreningen finns även på skovde.konstforeningar.se och facebook.com/skovdeallmannakonstforening.

Första anmälningsdag

Alla medlemmar ska ha samma chans att delta i våra arrangemang. Därför har vi numera en ”karenstid” för anmälan. Första anmälningsdag och -tid för höstens aktiviteter är måndagen den 12 september kl 09.00 – detta gäller även epost och sms!

Viktigt vid anmälan

Anmäl dig till anvisad kontaktperson genom e-post eller telefon – ej båda.

OBS! Viktigt om betalning denna höst

Vi hoppas givetvis att det inte kommer att behövas några nya restriktioner från myndigheterna som hindrar oss att genomföra våra arrangemang. Men för säkerhets skull vill vi även denna gång att ni som anmäler er inte betalar in kostnaden direkt vid anmälan som vanligt. Vi återkommer istället 1–2 veckor innan aktiviteten ska genomföras och meddelar er om inbetalning.

Fortsätt värva – bli belönad!

Tack alla värvare, ni gör ett fantastiskt jobb – 2021 blev vi till slut hela 610 medlemmar! För varje ny medlem du värvar får du en lott i ett extralotteri där vinsterna är ett konstverk för var 25:e ny medlem. Och för varannan ny medlem du värvar får du dess­utom en konstbok! Berätta om fördelarna; årlig vinstutlottning, intressanta resor, besök och föreläsningar, programutskick och trevlig gemenskap. Alla nya medlemmar deltar också i en extra utlottning!

An­mäl nya medlemmar till Maud Bjerklinger på telefon 0723-150171 eller via e-post maudbjerklinger@gmail.com. Alternativt fyll i ett inbetalningskort där även ditt namn och adress skall stå på talongen förutom namn och adress på de nya medlemmarna. Fö­re­ningens bankgiro är 5009-4630 och Swishnumret är 123 166 96 88.

Torsdag 22 september

HILMA AF KLINT OCH VETERINÄRMUSEET I SKARA

Hilma af Klint är numera en av Sveriges mest välkända konstnärer. Hennes bilder väckte världssensation när de visades i Los Angeles fyrtio år efter hennes död. Stora, färgrika abstrakta målningar som antyder en andlig dimension.

Vem kunde tro att Veterinärmuseet i Skara äger en konstskatt av denna världskonstnär?!

Visserligen inte några av de abstrakta målningarna, men en stor samling anatomiska bilder av hästar. Bilderna gjordes strax efter Hilma af Klint gått ut Konsthögskolan som illustrationer till ett verk om hästars operativa kirurgi. En länge okänd sida av Hilma af Klint, ett stycke konsthistoria, helt enkelt.

Ett urval av bilderna finns utställda på museet och vi får höra den spännande historien hur bilderna upptäcktes.

Men vi missar förstås inte heller en rundvandring i detta fina lilla museum, som bjuder på en spännande och ibland förskräckande inblick i hur vi tagit hand om djuren genom tiderna. Men museet är framför allt en spännande och rik källa till kunskap om hur veterinärmedicinen har utövats under århundraden och om djurens välfärd. Från att ha varit ett föremålsmuseum av traditionell karaktär, så är museet idag upplevelsebaserat – besökarna ska leva sig in i hur veterinärens id och djurens väl har sett ut under århundradena.

Veterinärmuseet i Skara är Skandinaviens enda och har tillskapats efter Sveriges första veterinärskola, som grundades här av skaradjäknen och Linnélärjungen Peter Hernquist 1775.

Museet har också en förnämlig boksamling med bland annat en flora av Hieronymus Bosch och böcker av Linné. Vi guidas i Arkivet, ett litet hus intill museet, som rymmer samlingen. Byggnaden renoverades pietetsfullt för några år sedan och klimatanpassades för sitt känsliga innehåll.

Avresa i egna bilar från parkeringen mittemot entrén till Radio Skaraborg torsdagen den 22 september kl. 16.15. Önskas samåkning kontakta reseledaren. Passagerare bidrar lämpligen med 40 kronor till chauffören. Pris 160 kronor/person. I priset ingår inträde, guidningar samt kaffe och fralla. Begränsat deltagarantal. Bindande anmälan tidigast 12 september kl 09.00 (gäller även e-post och sms) och senast söndagen den 18 september till Ann Wiking 0708-588955 eller annwiking@gmail.com

När anmälan är bekräftad sätts beloppet in på föreningens bankgiro 5009-4630 eller på Swish 123 166 96 88.

Tisdag 4 oktober

KONSTENS VECKA

ATELJÈBESÖK HOS SAMOT NOSSLIN, VÄRSÅS

(Arrangeras med stöd av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet)

Konstens Vecka är en riksomfattande händelse som äger rum vecka 40 varje år. Då skapar Riksförbundet Sveriges Konstföreningar extra uppmärksamhet kring konsten i hela landet och inspirerar konstföreningar och andra aktörer att presentera konst i nya och intresseväckande former. Allt för att tillsammans sprida kunskap och engagemang för konst till en bred publik.

Skövde Allmänna Konstförening har tidigare inte engagerat sig i veckan, men i år arrangerar vi – med stöd av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet – ett ateljébesök till Samot Nosslin, en spännande konstnär som beskriver sig så här:

– Mitt konstnärskap är en form av loop. Det finns ingen startpunkt. Det finns inget slut. Allting hänger ihop. En stor del i detta kretslopp handlar om att aldrig kasta något. Att återvinna och ta tillvara på allt från material och spillbitar till tankar och idéer.

Mycket av mitt arbete bygger på slump och att våga ta oförutsägbara vägar som uppkommer i experimenterandet. Att tillåta mig själv att följa min intuition och inte alltid ha ett klart och utstakat mål. I dagar av ansiktsstress och upphovs­mannafrenesi behövs det motrörelser. Initiativ som söker lugnet i hetsen, som delar med sig när de flesta håller hårt i sitt. Jag tror på att nya spännande saker blir till på gränsen mellan ditt och mitt.

Jag samarbetar gärna med andra. Okonventionell frågar jag personer som jag är nyfiken på att jobba med, om de vill undersöka vad som kan uppstå vid en korsning. Det handlar om att ge och ta av den kunskap man har. På detta sätt har jag jobbat under flera år med många olika uttrycksätt, så som ljud, bild, video osv.

Jag jobbar med det som skaver, det sköra, fantasin och tolkningsfriheten. Jag bjuder in betraktaren till att uppleva och kliva in i min bildvärld för att berätta sin egen historia. Detta är ryggraden och rytmen i min process. Jag härjar fritt i många olika material och tekniker, allt ifrån teckning, collage, måleri, skulptur, installationer, foto, video, ljudskapande osv.

Jag blandar och tar, återvinner och förnyar, korsar och utvecklar. Nyfikenheten driver mig ofta till att byta spår. Med ett ständigt behov av att utveckla mitt konstnärskap vidare, slår jag krokben på mig själv för att inte fastna i rutiner. Min förhoppning är att detta arbetet inte enbart gynnar mig själv utan också inspirerar andra.

Vi reser i egna bilar från parkeringen mittemot entrén till Radio Skaraborg, tisdag 4 oktober kl. 18.00 och är tillbaka cirka kl. 20.30. Pris 40 kronor/person. Önskas samåkning kontakta reseledaren. Passagerare bidrar lämpligen med 40 kronor till chauffören. Begränsat deltagarantal. Bindande anmälan tidigast 12 september kl. 09.00 (gäller även e-post och sms) och senast lördag 1 oktober till Nicolas Krizan på (helst) nicolaskrizan@gmail.com eller 0705-121963.

När anmälan är bekräftad meddelar vi när ni ska betala, så betala inte nu.

Lördag 8 oktober

BESÖK HOS DAMASTVÄVARE HANS THOMSSON OCH

KERAMIKER MARIKA BEUTLER, SAMT LUNCH PÅ KINNEKULLEGÅRDEN

Vi stiftar bekantskap med två helt olika konstnärskap. Först hälsar vi på hos gotlänningen Hans Thomsson som sedan 2001 bor i Äskekärr, söder om Mariestad. Efter lunch träffar vi keramiker och textilkonstnär Marika Beutler på Kinnekulle. Förhoppningsvis är det vackert väder denna oktoberdag så att vi kan inta kaffet i deras trädgårdar.

Damastvävare Hans Thomsson fick sin första vävstol när han gick på mellanstadiet. Efter gymnasiet gick han vävkurser och på Väfskolan i Borås fick han prova på jacquardvävning (hålkortsstyrd) vilket blev hans specialintresse.

I Myrbackens mejeri har han samlat flera vävstolar, både med och utan jaquarder. Här framställer han framförallt linnedamast av hög kvalitet, men handväver även annat på beställning som bårtäcken, antependium, draperier och andra textiler för främst kyrkor. Han samarbetar mycket med Andreas Eriksson.

Det största uppdraget, hittills, var då han ensam under fem år på Klässbols linneväveri, vävde sju damastdukar à åtta meter och två dukar à fyra meter till Stockholms slott. Fram till 29 oktober ställer han ut i Slöjdens Hus, Skövde, under temat Mästarmöten. Där visar han en 1,5 x 2,5 meter lång duk som Helena Bengtsson, Värmland, har designat.

Marika Beutlers kärlek till ull och lera har följt henne från barndomen. Hennes handstickade vantar är ofta i ullens naturliga färger. I hennes keramiska process ligger skulpturerna henne närmast om hjärtat, små figurer som blir till genom möten, händelser, samtal, bilder och skisser där alla ingår i ett sammanhang. Även muggar, krukor och fat får en släng av skulptursleven genom dekoration som text eller blad. Hon har bland annat skapat tallrikar och kaffekoppar till Restaurang Sill&Dynamit i Mariestad.

Bådas ateljéer är trånga och vi får gå in i omgångar, under tiden vi väntar dricker vi vårt busskaffe. Obs! Det finns inga toaletter hos konstnärerna.

Helgbuffén på Kinnekullegården består av soppa samt två huvudrätter fisk/kött. Dessutom ost och kex samt helgkaka och kaffe.

Vi reser med Stenstorps Buss från entrén vid Arena Skövde, lördag 8 oktober kl. 09.00 och är tillbaka cirka kl. 17.00. Pris 590 kronor/person. I priset ingår buss, två kaffe/te med kaka, lunch och två guidningar.

Bindande anmälan tidigast 12 september kl. 09.00 (gäller även e-post och sms) och senast måndag 26 september till Ulla Andersson på ullabm.andersson@telia.com eller 0708-99 36 02. Begränsat deltagarantal.

När anmälan är bekräftad meddelar vi när ni ska betala, så betala inte nu.

Fredag 21 oktober

TEXTIL, TEXTIL, TEXTIL!

Vi besöker Borås med omnejd för en titt på svensk textil då och nu – Textilmuseet, Kasthall och Rydals museum.

Under 1900-talet hade Sverige en betydande textilindustri med en stor koncentration i Västsverige och Sjuhäradsbygden. Men under andra hälften av seklet gick svensk teko ett dystert öde till mötes. Konkurrensen från låglöneländer ledde till omfattande nedläggningar och svensk textilindustri gick i graven.

Men nu skymtar ett nyvaknat intresse för svensk textil med insikten om behovet av inhemsk produktion och en hållbar livsstil. Att ta tillvara det som redan finns, men också ett intresse för att titta tillbaka på det som skapades förr.

På Textilmuseet i Borås möter oss en glad, nostalgisk och myllrande exposé över de tryckta mönstrens moderna historia i Sverige i utställningen ”Mönstermani”. Här visas över 350 mönster, från designklassiker skapade av välkända namn till mera okända formgivare. Industritillverkade tygtryck med professionellt designade mönster fick ett stort genomslag i mitten av 1900-talet. Många svenska fabriker och ateljéer producerade tryckt textil av hög kvalitet. Utställningen bjuder säkert på återseendets glädje – här visas mönster som väcker minnen från barndomen, från kläder vi burit eller tyger som omgett oss i våra hem.

Utställningen utgår från boken ”Tryckta tyger för alla tillfällen” av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark och deras mångåriga samlande och detektivarbete för att identifiera de ofta bortglömda kvinnliga textilformgivare som påverkat hur vi klätt oss och inrett med textil.

Vi får också en presentation av en högst nutida utställning av textilkonstnären Maja Michaelsdotter, som skapar föremål i den textila tekniken tuftning. Majas arbeten skildrar vardagliga företeelser, som vi inte väntar oss att få se i textilt utförande.

Museets kunniga guider berättar också om utställningen Kläder & Couture som skildrar hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturevisningarna i Paris mellan 1930- och 1970-talen. Tillverkning och handel med färdigsydda kläder, så kallad konfektion, utvecklades under 1900-talet till en svensk basnäring. Borås med omnejd blev centrum för konfektionsindustrin i Sverige och kläderna som syddes här såldes över hela landet. Ett av företagen var Bröderna Magnussons, som tillverkade damkläder i en lite högre prisklass, med avancerade skärningar och handsydda detaljer, som visar på stor hantverksskicklighet, trots att de syddes på fabrik.

Lunchen intar vi på Restaurang The Company, som ligger strax intill Textilmuseet.

Efter lunch fortsätter vi söderut mot Kinna. Där ligger sedan 1889 matt-tillverkaren Kasthall. Företaget hör till det fåtal svenska textilindustrier som kunnat hålla sig kvar i Sverige tack vare hög kvalitet och framstående design. Kasthall har under åren lockat framstående formgivare som Ingrid Dessau, Astrid Sampe, Viola Gråsten och inte minst Gunilla Lagerhem Ullberg att skapa mattor, som säljs över hela världen till privata hem, kontor, hotell och historiska byggnader.

Fabriken är tyvärr inte möjlig att besöka, men vi kan få en inblick i företagets produkter i butiken strax intill.

Vi äntrar bussen igen och följer Viskans dalgång mot det gamla brukssamhället Rydal med tidiga rötter till den en gång så livaktiga textilindustrin i Sjuhäradsbygden. Här startades i mitten av 1800-talet Sveriges första bomullsspinneri och runt fabriken växte eget litet samhälle upp. Fabriken är en imponerande byggnad uppförd av gråsten från trakten. Verksamheten pågick till en bit in på 2000-talet och några år senare blev det gamla spinneriet museum och byggnadsminne.

Fyllda av kunskap om traktens textila dåtid och nutid beger vi oss till närliggande Rydals herrgård för ett stärkande mål mat.

Avresa från entrén vid Arena Skövde med Hellbergs Buss fredagen den 21 oktober kl. 8.30, hemkomst cirka kl. 19. Pris 900 kr inkl. bussresa, lunch, inträden, tre visningar och lättare kvällsmåltid.

Bindande anmälan tidigast 12 september kl. 09.00 (gäller även epost och sms) och senast fredagen den 7 oktober till Ann Wiking 0708-588955 eller annwiking@gmail.com. Begränsat deltagarantal.

När anmälan är bekräftad meddelar vi när ni ska betala, så betala inte nu.

Torsdag 27 oktober

SERIEFEST I VÄST + HEMÅT

Presentation och utställningsvisning på Skövde kulturhus

24–30 oktober 2022 arrangerar Seriefrämjandet  för fjärde året i rad Seriefest i Väst – en hel vecka med utställningar och aktiviteter för alla som gillar att såväl läsa som att skapa tecknade serier. I år sammanfaller festivalen dessutom med Skövde kulturvecka och blir en del av den.

Seriefesten började 2019 som Göteborgs Seriefestival, men har därefter bytt namn och successivt breddats till en regional angelägenhet med stöd av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Wilhelm och Martina Lundgrens understödsfond –  med flera.

Aktörer i Skaraborg har funnits med ända sedan starten, och i år mer så än någonsin. Christina Jonsson från Hjo har gjort den officiella affischillustrationen, medverkar i Göteborg samt ställer ut tillsammans med Patrik Nyström och Per Demervall på Långgatan i Skövde. Kulturfabriken med Skövde stadsmuseum visar utställningen ”Mus Mouse Maus” och anordnar en workshop. Biblioteksfilialerna i Värsås och Södra Ryd hakar också på med arrangemang.

Karlsborg, Lidköping, Mariestad och Sjötorp är andra platser i vårt närområde där det händer saker under festivalperioden och däromkring.

Slutligen visas samlingsutställningen ”Hemåt!? – skaraborgska serieskapare” i Kulturhusets öppna galleri. Det är en vandringsutställning som sedan 2017 synts i olika skepnader på ett femtontal ställen från Stockholm till Blekinge. Nicolas Krizan, en av de medverkande serieskaparna – tillika seriefestens skaraborgsansvarige och föreningens ordförande – presenterar utställningen och hela festivalen.

Vi möts vid kulturhusets informationsdisk på entréplan torsdagen den 27 oktober kl. 17.30. Fri entré. Bindande anmälan tidigast 12 september kl. 09.00 (gäller även epost och sms) och senast måndag 24 oktober till Nicolas Krizan på (helst) nicolaskrizan@gmail.com eller 0705-121963. Begränsat deltagarantal.

PRELIMINÄRA PROGRAMPUNKTER

Nedanstående två arrangemang är i skrivande stund inte helt färdigplanerade vad gäller lokal, datum osv. För att inte försena detta programutskick ber vi därför om att få återkomma med ytterligare information när läget har klarnat senare under hösten – håll utkik i epostprogrammets inkorg!

November–december

IMGRID MELIN-BJURÉUS

KONSTNÄRSPRESENTATION

Ingrid Melin-Bjuréus var under många år en originell, mycket produktiv och särdeles omtyckt konstprofil i vår lilla grannstad vid Vättern.

Förutom konventionellt stafflimåleri använde Ingrid även flaskor, kassar och annat för sitt lekfulla skapande.

Brorsdöttrarna Sofia och Maria Melin visar ett urval verk samt berättar om sin fasters liv och skapande.

November–december

KONSTDONATION FRÅN NORDEA

VISNING OCH EXTRA UTLOTTNING

Nordea har donerat drygt 40 konstverk till föreningen – mestadels litografier som inte fick plats när banken flyttade till nya ändamålsenliga och mindre lokaler. Nordea tyckte då det kändes rätt att tavlorna kom till en förening där medlemmarna uppskattar god konst. Bland verken återfinns kändare namn som Evy Låås, Albin Amelin och Gustav Rudberg, men även flera konstnärer som kanske är nya bekantskaper.

Vi visar upp donationen för både medlemmar och allmänheten samt genomför därefter en bonusutlottning. Vi vill också tipsa om att det här är ett gyllene tillfälle att värva nya medlemmar när dubbelt så många konstverk ska lottas ut!